Сръбският президент Александър Вучич постави армията в пълна бойна готовност и нареди

...
Сръбският президент Александър Вучич постави армията в пълна бойна готовност и нареди
Коментари Харесай

Сърбия постави армията в бойна готовност заради сблъсъци в Косово

Сръбският президент Александър Вучич постави армията в цялостна бойна готовност и подреди на частите ѝ да се приближат до границата с Косово, съобщава " Ройтерс ".

До разпореждането се стигна след конфликти сред протестиращи и полиция в град със сръбско болшинство в Косово.

" Беше подредено незабавно напредване на войски към границата с Косово ", рапортува министърът на защитата Милош Вучевич.  " Ясно е, че се прави гнет против сръбската общественост в Косово ".

Полиция и протестиращи влязоха в конфликти в град Звечан в Косово, откакто пред постройката на общината се събра навалица, която се опита да попречи на новоизбрания кмет - етнически албанец, да влезе в кабинета си. Полицията употребява сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите. По-късно е била запалена полицейска кола.

Протестите пристигнаха след масово бойкотираните локални избори.

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини, в това число Звечан, отказаха да гласуват на 23 април в символ на митинг, че техните претенции за повече автономност не са били изпълнени - следващ крах за мирното съглашение от март сред Косово и Сърбия.

Избирателната интензивност беше 3,47% и локалните сърби обявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - тъй като не ги съставляват.

По-рано полицията в Прищина излезе с изказване, че оказва помощ на новоизбраните кметове, с цел да могат да влязат в общинските служби в четирите общини. Кметът на Звечан беше сполучливо ескортиран до кабинета си.

Сърбите в северния район на Косово не одобряват декларацията на страната за самостоятелност от Сърбия през 2008 г. - съвсем десетилетие след края на войната там, и към момента смятат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от популацията в Косово, като сърбите са болшинство единствено в северната част на страната.

Подкрепяният от Запада проект, одобрен устно от държавните управления на Косово и Сърбия през март, имаше за цел да намали напрежението посредством даване на повече автономност на локалните сърби, като в същото време държавното управление в Прищина резервира висшата власт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР